Si mund të kuroni hipertensionin me kura popullore

Semundja e hipertensionit, eshte pasoje e çrregullimeve te funksioneve te aparateve nervore qendrore, qe marrin pjese ne rregullimin e presionit te gjakut. Por ajo mund te shfaqet edhe me rritjen e moshes si dhe prej semundjeve te veshkave. Moshat e dyta dhe te treta, mbi 45-vjeç, jane kontingjenti me i prekur nga semundja e hipertensionit. Tensioni i larte i gjakut eshte nje semundje, qe behet mjaft serioze gjate stines se veres. Me rritjen e temperatures, sistemi kardiovaskular eshte i pari qe preket, pasi aorta dhe venat e tjera ngushtohen dhe shkaktojne probleme me shendetin. Hipertensioni eshte nje prej semundjeve shume te rrezikshme gjate periudhes se veres. Kjo semundje behet edhe me serioze te personat qe paralelisht vuajne edhe nga semundje te tjera kronike. Per te gjithe keta te semure shume e rendesishme eshte shmangia e ekspozimit ne diell gjate pikut te vapes, pasi mund te pesojne infarkte ose kriza te renda, qe çojne ne humbjen e jetes. Per te lehtesuar disi kete problem, mjekesia popullore vjen ne ndihme me kurat e perftuara nga bimet natyrore.
Simptomat
Shenjat e semundjes shfaqen gradualisht. Presioni arterial, ne fazat fillestare, lekundet me ngritje e zbritje dhe me vone stabilizohet me shifra te ngritura. Me zhvillimin e metejshem te semundjes shfaqen dhimbjet e kokes, marrja e mendve, çrregullimi i gjumit, shpejtimi i ritmit te pulsit si dhe dobesi e pergjithshme. Thellimi i gjendjes se hipertensionit mund te sjelle edhe ndryshime ne zemer, e cila fillon te zgjerohet. Kjo semundje ndonjehere shoqerohet me arteriosklerozen e eneve te gjakut, qe nuk le pa prekur enet koronare qe ushqejne zemren, ngushtimi i te cilave shkakton dhembje ne zonen e zemres, veshtiresi ne frymemarrje gjate sforcimit fizik.
Lengu i limonit
Nje menyre mjaft e suksesshme per uljen e tensionit te larte te gjakut, eshte lengu i limonit. Mjeket popullore rekomandojne pirjen e lengut te perftuar nga shtrydhja e te pakten 4 kokrrave ne dite. Lengu mund te pihet ashtu siç eshte ose i embelsuar. Kura me limon keshillohet te zgjase per 2 muaj. Ne te gjitha semundjet e shkaktuara nga hipertensioni, lengu i limonit jep rezultate shume te mira, per kete arsye mjeket popullore keshillojne qe kjo agrume te konsumohet sa me shpesh per parandalimin e tyre. Megjithate, limoni nuk rekomandohet vetem nese dhimbjet e kokes jane si pasoje e tensionit te larte, por edhe nga faktore te tjere. Per lehtesimin apo ndaljen e dhimbjeve, mjeket keshillojne lengun e limonit, te cilin mund ta shtoni me uje, ne rast se nuk e pini dot siç eshte. Edhe ne semundjet me temperature te larte dhe qe shoqerohen me etje dhe pakesim te urines, lengu i limonit ka dhene efektin e deshiruar. Pirja e menjehershme e lengut ul hipertensionin, normalizon dhe qeteson te semurin. Per kete qellim, mund te perdoren edhe lekurat e thata te limonit, te cilat, pasi hidhen ne nje sasi te vogel alkooli, lihen per 8 dite dhe nga masa e perftuar merren 20 pika qe treten ne uje. Mjekimi me lekurat e limonit ka dhene efekte te menjehershme ne uljen e temperatures dhe lehtesimin e dhimbjeve te kokes. Ne forme gargare, lengu i perftuar nga shtrydhja e limonit dhe shtimi me uje, rekomandohet edhe per infeksionet e gojes. Ne acarimet e mishrave te dhembeve si dhe per te ndalur gjakrrjedhjen, specialistet keshillojne te behet gargare me lengun e limonit, disa here ne dite. Limoni eshte i pasur me vitamine C, vitamine qe parandalon infeksionet dhe ndal hemorragjine. Gjithashtu, gargara me limon sherben ne qetesimin e fytit te skuqur dhe pakeson dhimbjet e shkaktuara prej tyre.
Gjethet e rrushit te zi
Gjethet e rrushit te zi kane dhene nje ndihmese te persosur per problemet e qarkullimit te gjakut. Si per shembull, kembet e renda e te fryra, varicet, hemoroidet, qarkullim jo i rregullt i gjakut etj. Keto gjethe permbajne nje substance qe quhet anthocyanosides e cila i jep gjetheve edhe ngjyren e kuqe gjate stines se vjeshtes. Kjo substance ka per karakteristike aktivitetin vitaminoz te substances “P”, e cila rrit ndjeshem rezistencen dhe tonikun e venave e te arterieve. Per kete rekomandohet qe gjethet e thara te rrushit te zi te lihen ne uje te valuar pergjate 5 deri ne 10 minuta.
Vera e kuqe
Nje menyre tjeter per te ulur rrezikun e semundjeve te zemres eshte pirja e veres se kuqe. Nderkohe, shkencetaret britanike kane zbuluar arsyen perse vera e kuqe parandalon rrezikun e semundjeve te zemres. Ata thone se kjo realizohet pikerisht nga nje lende kimike natyrore qe ndodhet ne veren e kuqe dhe qe pakeson rrezikun e bllokimit te eneve te gjakut. Kjo substance quhet Polifenols dhe ajo gjendet ne lekuren e rrushit te zi dhe te kuq.

Leave a Reply